A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Рішення сесій №1-4/8 «Про Звернення депутатів Борзнянської міської ради восьмого скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо необґрунтованого підвищення тарифів на постачання та розподіл природного газу, постачання електричної енергії»

Кількість переглядів: 222
Скликання: Восьме скликання
Сесія: Четверта позачергова сесія
Тип документу: Рішення сесій
Дата: 15.01.2021
Номер документу: 1-4/8
Назва документу: Про Звернення депутатів Борзнянської міської ради восьмого скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо необґрунтованого підвищення тарифів на постачання та розподіл природного газу, постачання електричної енергії
Прикріплені файли:
  1. Рішення (0.2 МБ)
  2. Звернення депутатів (0.52 МБ)

УКРАЇНА
БОРЗНЯНСЬКА МІСЬКА РАДА
ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
позачергової четвертої сесії восьмого скликання

15 січня 2021 року

№ 1-4/8

м. Борзна

 

Про Звернення депутатів Борзнянської міської ради
восьмого скликання до Президента України, Верховної
Ради України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП
щодо необґрунтованого підвищення тарифів на постачання
та розподіл природного газу, постачання електричної енергії

Враховуючи несприйняття громадськістю політики необґрунтованого підняття тарифів за спожитий газ та електроенергію, з метою пошуку підходів з врегулювання ситуації, керуючись ст. 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Борзнянська міська рада ВИРІШИЛА:

1. Схвалити текст Звернення депутатів Борзнянської міської ради восьмого скликання до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля та Голови НКРЕКП В. Тарасюка із зверненням щодо перегляду тарифів на енергоносії для населення та приведення їх до розмірів адекватних соціально-економічним реаліям сьогодення, що додається.

2. Опублікувати дане Звернення на офіційному сайті Борзнянської міської ради.

3. Доручити міському голові Ларисі Осадчук направити Звернення на адресу Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради Д. Разумкова, Прем`єр-міністра України Д. Шмигаля, Голови НКРЕКП В.Тарасюка.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту та запобігання корупції.

Міський голова

Лариса ОСАДЧУК

 

Президенту України
Володимиру ЗЕЛЕНСЬКОМУ,

Голові Верховної Ради України
Дмитру РАЗУМКОВУ,

Прем’єр – Міністру України
Дмитру ШМИГАЛЮ,

Голові НКРЕКП
Валерію ТАРАСЮКУ


Звернення депутатів Борзнянської міської ради восьмого скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо необґрунтованого підвищення тарифів на постачання та розподіл природного газу, постачання електричної енергії

Ми, депутати Борзняської міської ради Чернігівської області восьмого скликання, представляючи інтереси Борзнянської територіальної громади, глибоко стурбовані зростанням цін на енергоносії для населення.
В країні зберiгається важка епiдемiологiчна ситуацiя, спричинена вiрусом COVID-19. Внаслідок карантинних заходів поглиблюється криза в економіці, зростає безробіття, відчутних збитків зазнають підприємці. Рівень доходів населення є дуже низьким, рівень бідності зростає навіть серед працюючих українців, особливо в сільській місцевості. І в цих умовах продовжується тиск на громадян шляхом постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Хоча на початку карантину влада України запевняла, що тарифи на комунальні послуги не будуть підвищуватися під час дії карантину, проте, згідно з отриманими січневими «платіжками», тарифи на газ, електроенергію та на послуги з розподілу природного газу значно зросли.
Крім того, введення в дію постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325, якою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів на рівні 1,68 грн за 1 кВт год та відмінено будь-які пільгові тарифи, а також постанови НКРЕКП від 30.12.2020 № 2786, якою з 01.01.2021 затверджено тариф на послуги розподілу природного газу для АТ «ЧЕРНІГІВГАЗ» у розмірі 1,62 грн за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ), викликає невдоволення та веде до зростання соціальної напруги, зародження негативних настроїв у суспільстві.
Постанову Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу на електроенергію для населення, однак, фактично документом було відмінено пільгові тарифи, через що вартість тарифу на електричну енергію для населення водночас зросла з 0,90 грн за 1 кВт год до 1,68 грн за 1 кВт год, тобто на 87 %, що для більшості родин є не стрімким, а надстрімким зростанням.
Люди, невдоволені черговим зростанням цін на енергоносії, по всій країні виходять на масові протести, перекриваючи дороги, з вимогою зниження тарифів.
Нинішня ситуація обурлива ще й тому, що Україна має унікальні можливості для забезпечення своїх громадян дешевими енергоносіями - це газ власного видобутку. У нас є державні підземні газові сховища, що дозволяє купувати газ влітку, у період найнижчих цін, і за цими низькими цінами продавати його українцям у пік сезону, незалежно від ринкової кон’юктури. Ці сховища не належать ні владі, ні олігархам, ні міжнародним організаціям, вони належать кожному українцю!
В період «коронакризи» влада має підтримати бізнес і людей та встановити мораторій на підвищення будь-яких тарифів. Питання зміни тарифів для громадян  можливо розглядати лише після виходу нашої держави з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і рівня життя громадян. Влада має захищати інтереси виключно українського народу та керуватись національними інтересами.
З огляду на вище викладене, ми, депутати Борзнянської міської ради восьмого скликання, вимагаємо від керівництва держави:

  • негайно вжити всіх необхідних заходів, спрямованих на скасування рішення щодо штучно завищених тарифів на постачання та розподіл природного газу та електричної енергії з 1 січня 2021 року та провести їх перерахунок;
  • ухвалити рішення про спрямування на потреби людей газу українського видобутку;
  • забезпечити функціонування на території країни незалежних інституцій для здійснення контролю за якістю природного газу;
  • на законодавчому рівні розробити та затвердити механізм компенсації коштів за використання газотранспортних мереж, прокладених за власні кошти громадян, а також щодо сплати орендної плати за землю під мережею місцевих газопроводів.

 

Звернення прийнято позачерговою
четвертою сесією Борзнянської міської ради
восьмого скликання від 15 січня 2021 року


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь