A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Другий этап детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами

Дата: 11.02.2020 16:30
Кількість переглядів: 816

Боротьба з нелегальним працевлаштуванням на сьогодні є головним пріоритетом у роботі Держпраці.

Інформаційно-роз’яснювальна кампанія, на виконання доручення Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука про вжиття заходів щодо детінізації зайнятості у сфері торгівлі товарами та послугами була розпочатаз 22.01.2020 року. Реалізація доручення складається із 3-х етапів: інформаційної кампанії; підготовчої роботи до проведення інспекційної кампанії та інспекційної кампанії.

З 22 по 31 січня інспекторами праці разом з органами місцевого самоврядування, яким делеговані повноваження здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, територіальними органами Державної податкової служби, Державного центру зайнятості, Пенсійного фонду України, державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та іншими органами державної влади було проведено зустріч із суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщування та організації харчування.

Під час проведення семінарів, нарад, виїзних акцій та флешмобів в рамках інформаційно-роз’яснювальної роботи про недопустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, посадовці наголошували на негативних наслідках тіньової зайнятості для працівників і роботодавців, закликали представників підприємств, установ, організацій офіційно оформити найманих працівників та попереджали, що за використання незадекларованої праці законодавством передбачені фінансові санкції.

Інформаційно-роз’яснювальна робота відбувалась в усіх районах області. За час її проведення було встановлено випадки здійснення господарської діяльності без державноїреєстраціїсуб’єктагосподарюванняабоознактакоїдіяльності, про щопоінформованооргани Державної податкової служби для вжиття відповідних заходів.

З 10 лютого почалась інспекційна кампанія, яка триватиме до 21 лютого 2020 року. Вона передбачає проведення посадовими особами Управління Держпраці у Чернігівській області разом з відповідними органами місцевого самоврядування та ДПС заходів державного нагляду (контролю) у суб’єктів господарювання. Очікувати на візит варто тим, хто має не відповідність орієнтовної чисельності працівників (що було встановлено під час інформаційно-роз’яснювальних заходів) до даних реєстру застрахованих осіб і тим, у кого відсутня позитивна динаміка щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Під час інспекційної кампанії особливу увагу буде звернуто на роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці та під час інформаційної кампанії мали неоформлених працівників.Результати проведеної роботи стануть основою для планування та реалізації аналогічних заходів в інших ризикованих сферах господарювання.

Управління Держпраці у Чернігівській області нагадує, що, відповідно до статті 265 Кодексу законів про працюУкраїни, за порушення законодавства про працю з 02.02.2020 зменшено розмір фінансових санкцій за використання незадекларованої праці з 30 до 10 мінімальних заробітних плат за кожного неоформленного працівника, та складає 47 тисяч 230 гривень. За вчинення такого порушення повторно протягом двох років – 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, щоскладає 141 тисячу 690 гривень. Стосовно фізичних осіб-підприємців, які знаходяться на єдиному податку 1-3 групи – замість штрафних санкцій виноситься попередження.

Управління Держпраці у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь