A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання

Дата: 22.07.2020 09:25
Кількість переглядів: 476

Новацією Виборчого кодексу України є можливість визначити свою виборчу адресу, якщо виборець з різних причин не має зареєстрованого місця проживання. Постановою Центральної виборчої комісії від 11 червня 2020 року №103 затверджено порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Загалом же покроковий алгоритм дій щодо визначення виборчої адреси дуже подібний до процедури зміни виборчої адреси. Є лише кілька відмінностей, зокрема — в переліку документів, що підтверджують місце проживання вказані також «інші документи, що підтверджують право користування житлом за адресою, яку виборець просить визначити його виборчою адресою».

 Існує кілька підходів для людей без зареєстрованого місця проживання, аби визначити виборчу адресу. Який з них обрати — залежить від обставин, через які виборець не має зареєстрованого місця проживання. Ось три основні:

  • за погодженням із центром обліку визначити виборчою адресою виборця адресу центру. Якщо людина не має зареєстрованого місця проживання та перебуває на обліку в соціальній службі, то виборча адреса може визначатись за погодженням із центром обліку або соціальною службою, які відповідно до законодавства ведуть облік бездомних осіб. Виборчою адресою такого виборця визначається адреса відповідного центру обліку.
  • за мотивованим зверненням до відділу ведення ДРВ. Якщо людині нещодавно виповнилось 18 років, але вона не має зареєстрованого місця проживання, або якщо людина також не має зареєстрованого місця проживання, але давно має право голосу й виявила, що не була включена до списку виборців раніше, то необхідно звернутись до відділу ведення ДРВ за місцем фактичного проживання із заявою про визначення виборчої адреси. До заяви необхідно буде надати документ, що обґрунтовує визначення виборчої адреси.
  • зміна виборчої адреси, якщо раніше вже була визначена виборча адреса, але людина офіційно вибула з того місця проживання. Якщо людина не має зареєстрованого місця проживання, але має запис у Реєстрі щодо попередньої виборчої адреси з позначкою «вибув», то необхідно звернутись до відділу ведення ДРВ за місцем фактичного проживання або онлайн із заявою про зміну виборчої адреси. До заяви необхідно буде надати документ, що обґрунтовує визначення виборчої адреси.

Заяву можна подати як в паперовому вигляді до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання (для жителів Борзнянського району відділ знаходиться за адресою: м.Борзна, вул.П.Куліша, 104, на І-му поверсі приміщення адмінбудинку. Прийом громадян: понеділок-п'ятниця, з 08:00 по 17:00 (обідня перерва з 13:00 по 14:00) так і онлайн в “Кабінеті виборця” на сайті Державного реєстру виборців.

З повагою, відділ ведення ДРВ апарату Борзнянської РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь