A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Скупий платить двічі: чому не варто гнатися за дешевим газом

Дата: 05.08.2020 09:03
Кількість переглядів: 484

З 1 серпня Уряд скасував спеціальні обов'язки держави по забезпеченню населення природним газом за регульованою ціною, що за задумом має забезпечити конкуренцію між постачальниками природного газу і розвиток ринку. Споживач від такого нововведення повинен нібито виграти: більше пропозицій — більший вибір — нижча ціна. Але чи так це насправді?

«Сьогодні в Україні видано понад 770 ліцензій на постачання газу. Більшість із новоявлених постачальників на газовому ринку не працювали ніколи, тож не мають належного досвіду роботи, зокрема і з побутовими споживачами. Окрім того, варто звернути увагу на наявність структури для обслуговування клієнтів (відділення в регіонах та представництва), онлайн платформ і сервісів для споживачів, гарячих ліній тощо. ТОВ «Чернігівгаз Збут» усе це пропонує своїм клієнтам», — говорить директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Що буде з ціною на газ?

Вартість газу й надалі мінятиметься щомісячно. Раніше, на умовах покладання спеціальних обов’язків, ціну визначали за допомогою формули, затвердженої Кабінетом міністрів України. В умовах ринку ціна залежатиме від коливань на біржі й того ресурсу, який зміг накопичити постачальник для свого споживача.

«Вартість ресурсу формується на основі імпортного еквіваленту, адже третину газу Україна купує за кордоном. З урахуванням транспортування блакитного палива до України виходить, що ринкова ціна в липні мала становити 4,00-4,50 грн за кубометр газу. Пом’якшити ситуацію могла б купівля газу власного добутку, але ТОВ «Чернігівгаз Збут», як і решта газопостачальників, щоразу отримують відмову від «Укргазвидобування», — наголошує керівник ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Постачальників багато — транспортувальник один

Значна кількість клієнтів вважає, що змінивши постачальника, зможе не заплатити попередньому постачальнику. Це хибне переконання.

Згідно з Правилами постачання природного газу, споживач зобов’язаний здійснити повний остаточний розрахунок з попереднім постачальником. Оплату рахунку необхідно провести впродовж десяти робочих днів з дня виставлення рахунку. Також клієнт може укласти угоду про реструктуризацію наявної заборгованості.

Так само, незалежно від зміни постачальника, кожен споживач платитиме за доставку природного газу окремо. У Чернігівській області оператором газорозподільчих мереж є АТ «Чернігівгаз», платіжка від якого буде і надалі приходити окремо і вартість послуги якого регулюється рішеннями НКРЕКП.

Якість газу не залежить від постачальника

Якого б постачальника не обрав споживач - він буде отримувати один той самий ресурс, який знаходиться під тиском в газовій мережі. Питання якості газу залежить не лише від ресурсу, який Оператор газотранспортної системи України допускає в мережу, а й від зношеності обладнання газових мереж.

Постачальники газу не можуть вплинути на якість газу, який споживач отримує в своїй оселі.

Довідка: Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу всім категоріям споживачів Чернігівської області. У 2015 році компанія була визначена Урядом  постачальником газу зі спеціальними обов’язками. Клієнтами компанії є понад 357,5 тисяч сімей Чернігівщини, понад 1,2 тисячі промислових підприємств та бюджетних організацій, 47 релігійних організації, яким ТОВ «Чернігівгаз Збут» відпускає понад 250 мільйонів метрів кубічних газу на рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь