Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Скупий платить двічі: чому не варто гнатися за дешевим газом

Дата: 05.08.2020 09:03
Кількість переглядів: 515

Фото без опису

З 1 серпня Уряд скасував спеціальні обов'язки держави по забезпеченню населення природним газом за регульованою ціною, що за задумом має забезпечити конкуренцію між постачальниками природного газу і розвиток ринку. Споживач від такого нововведення повинен нібито виграти: більше пропозицій — більший вибір — нижча ціна. Але чи так це насправді?

«Сьогодні в Україні видано понад 770 ліцензій на постачання газу. Більшість із новоявлених постачальників на газовому ринку не працювали ніколи, тож не мають належного досвіду роботи, зокрема і з побутовими споживачами. Окрім того, варто звернути увагу на наявність структури для обслуговування клієнтів (відділення в регіонах та представництва), онлайн платформ і сервісів для споживачів, гарячих ліній тощо. ТОВ «Чернігівгаз Збут» усе це пропонує своїм клієнтам», — говорить директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Що буде з ціною на газ?

Вартість газу й надалі мінятиметься щомісячно. Раніше, на умовах покладання спеціальних обов’язків, ціну визначали за допомогою формули, затвердженої Кабінетом міністрів України. В умовах ринку ціна залежатиме від коливань на біржі й того ресурсу, який зміг накопичити постачальник для свого споживача.

«Вартість ресурсу формується на основі імпортного еквіваленту, адже третину газу Україна купує за кордоном. З урахуванням транспортування блакитного палива до України виходить, що ринкова ціна в липні мала становити 4,00-4,50 грн за кубометр газу. Пом’якшити ситуацію могла б купівля газу власного добутку, але ТОВ «Чернігівгаз Збут», як і решта газопостачальників, щоразу отримують відмову від «Укргазвидобування», — наголошує керівник ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Постачальників багато — транспортувальник один

Значна кількість клієнтів вважає, що змінивши постачальника, зможе не заплатити попередньому постачальнику. Це хибне переконання.

Згідно з Правилами постачання природного газу, споживач зобов’язаний здійснити повний остаточний розрахунок з попереднім постачальником. Оплату рахунку необхідно провести впродовж десяти робочих днів з дня виставлення рахунку. Також клієнт може укласти угоду про реструктуризацію наявної заборгованості.

Так само, незалежно від зміни постачальника, кожен споживач платитиме за доставку природного газу окремо. У Чернігівській області оператором газорозподільчих мереж є АТ «Чернігівгаз», платіжка від якого буде і надалі приходити окремо і вартість послуги якого регулюється рішеннями НКРЕКП.

Якість газу не залежить від постачальника

Якого б постачальника не обрав споживач - він буде отримувати один той самий ресурс, який знаходиться під тиском в газовій мережі. Питання якості газу залежить не лише від ресурсу, який Оператор газотранспортної системи України допускає в мережу, а й від зношеності обладнання газових мереж.

Постачальники газу не можуть вплинути на якість газу, який споживач отримує в своїй оселі.

Довідка: Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу всім категоріям споживачів Чернігівської області. У 2015 році компанія була визначена Урядом  постачальником газу зі спеціальними обов’язками. Клієнтами компанії є понад 357,5 тисяч сімей Чернігівщини, понад 1,2 тисячі промислових підприємств та бюджетних організацій, 47 релігійних організації, яким ТОВ «Чернігівгаз Збут» відпускає понад 250 мільйонів метрів кубічних газу на рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь