A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Щодо змін у процедурі реєстрації платником спрощеної системи оподаткування для новостворених суб’єктів господарювання

Дата: 21.08.2020 09:41
Кількість переглядів: 312

Фото без опису

Державна податкова служба України повідомляє, що у зв’язку з набранням чинності 23 травня 2020 року Закону України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон № 466) для новостворених суб’єктів господарювання відбулися певні зміни у процедурі реєстрації платником спрощеної системи оподаткування.

Симетричні норми були внесені до Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» ( далі - Закон № 755) Законом України від 20 вересня 2019 року № 132-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні»(далі - Закон № 132), згідно з якими у заяві про державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи - підприємця може зазначатися прохання заявника про реєстрацію або обрання спрощеної системи оподаткування.

Внесені зміни Законом №132 та Законом №466 виключають спосіб реєстрації платником єдиного податку шляхом подання «копії заяв про обрання спрощеної системи оподаткування» як додаток до заяви про державну реєстрацію та запроваджують можливість реєстрації платником єдиного податку через отримання «відомостей із заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємцем про обрання спрощеної системи оподаткування».

Тобто, новостворені суб’єкти господарювання зможуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися платником єдиного податку без подання окремої реєстраційної заяви про застосування спрощеної системи оподаткування під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця.

З метою приведення у відповідність до положень Закону № 755 власних нормативно-правових актів Міністерство юстиції України затвердило наказом від 19.05.2020 № 1716/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.05.2020 за № 454/34737 (далі — Наказ № 1716/5), нові форми заяв щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця та державної реєстрації юридичної особи (далі - заяви у сфері державної реєстрації).

Відповідні заяви або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом № 755.

Наказом №1716/5 визначено, що подання заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців відповідно до затверджених цим наказом форм здійснюється в електронній формі після доопрацювання програмних засобів.

За даними Міністерства юстиції України з 03.08.2020 планується надати новоствореним особам можливість обирати систему оподаткування шляхом заповнення відповідних сторінок заяв у сфері державної реєстрації. Як зазначається Мін’юстом, технічна реалізація передачі таких заяв або відомостей планується з огляду на чинні технічні можливості програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - Єдиний державний реєстр) відповідно до існуючого порядку інформаційної взаємодії шляхом передачі копії всієї заяви з блоком відомостей про обрання системи оподаткування у вигляді сканкопїї такої заяви (далі - сканкопія заяви у сфері державної реєстрації).

Оновлені форми заяв у сфері державної реєстрації містять: дані про найменування юридичної особи (ШБ фізичної особи, яка реєструється підприємцем), заявника, який надав заяву на державну реєстрацію, керівника (для юридичної особи); окрему сторінку з відомостями про обрання системи оподаткування, яка заповнюється за бажанням особи зареєструватися платником ПДВ або платником єдиного податку, на якій зазначаються відомості про заявника - уповноважену особу (у разі подання заяви у сфері державної реєстрації уповноваженою особою).

Додатково повідомляємо, що на офіційному вебсайті Мін’юста зазначено, що з 17.08.2020 впроваджується оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру, яким планується запровадити можливість зокрема обрання фізичними особами - підприємцями спрощеної системи оподаткування.

З метою забезпечення своєчасної реєстрації платниками єдиного податку та недопущення безпідставних відмов у такій реєстрації, до встановлення оновленого програмного забезпечення ІТС «Податковий блок» розгляд та опрацювання нових скан-копій заяв у сфері державної реєстрації, які надходитимуть до контролюючих органів починаючи з 03.08.2020, має здійснюватися за Існуючими процедурами розгляду скан-копій реєстраційних заяв про застосування спрощеної системи оподаткування платників, порядок надання яких був визначений до набрання чинності Законом № 466.

Посадова особа контролюючого органу, відповідальна за обробку документа на підставі відомостей, що містяться у скан-копії заяви у сфері державної реєстрації, яка доступна для перегляду, здійснює реєстраційні дії в частині реєстрації платником єдиного податку. При цьому розділ з даними про особу, яка подає заяву (представника платника), заповнюється на підставі даних, які містяться на відповідній сторінці скан-копії заяви у сфері державної реєстрації з відомостями про обрання системи оподаткування. У разі відсутності таких відомостей у скан-копії заяви зазначаються дані відомостей про заявника з іншої сторінки скан-копії заяви у сфері державної реєстрації (стор. 6 заяви для юридичних осіб, стор. 2 заяви для фізичних осіб - підприємців).

За результатами розгляду скан-копії заяви у сфері державної реєстрації з відомостями про обрання системи оподаткування, отриманої з Єдиного державного реєстру, контролюючий орган може прийняти рішення про реєстрацію платником спрощеної системи оподаткування або відмову в реєстрації платником єдиного податку у відповідності до вимог Кодексу.

Сектор комунікацій Головного
управління ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь