A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Пам’ятка споживача природного газу

Дата: 30.09.2020 11:05
Кількість переглядів: 661

З 15 вересня до 15 жовтня триває місячник безпечного використання газу в побуті. АТ "Чернігівгаз" нагадує правила безпеки – вони дуже прості, але здатні зберегти здоров’я та життя.

  1. Вмикаючи газові прилади, спочатку запаліть сірник чи запальничку, а вже потім відкрийте подачу газу;
  2. Забезпечте постійний доступ свіжого повітря під час роботи газових приладів – тримайте вікно в режимі провітрювання;
  3. Заміну газових приладів (підключення до діючих газопроводів), деталей газорозподільних систем можуть виконувати лише працівники спеціалізованих організацій, що мають ліцензії;
  4. В жодному разі не користуйтеся несправними газовими приладами!
  5. Не закривайте вентиляційні решітки; не змінюйте конструкцію димових та вентиляційних каналів; не користуйтесь газовими приладами, якщо димові та вентиляційні канали не обстежені;
  6. Не залишайте без нагляду працюючі газові прилади, не допускайте їх перегріву;
  7. Не допускайте до користування газовими приладами дітей дошкільного віку та осіб, які не пройшли інструктаж;
  8. Не використовуйте газові плити для обігріву квартири, сушіння речей.

??Довідково! При концентрації 5-15% природного газу в повітрі утворюється суміш, яка може вибухнути. Природний газ в 1,8 разів легший за повітря – він піднімається вгору і легко виводиться назовні через відчинене вікно.

 Хто відповідальний за стан газорозподільної системи?

Відповідно до вимог чинного законодавства України, власник (балансоутримувач та/або орендар) відповідає за технічний стан і безпечне користування внутрішньобудинковими газопроводами, газовими приладами, димовими та вентиляційними каналами. Зовнішні газорозподільні мережі обслуговує оператор ГРМ ( АТ «Чернігівгаз») за рахунок тарифу на розподіл газу. Саме тому своєчасні сплати за доставку – це питання насамперед безпеки.

Димарі та вентиляційні канали

Від правильної роботи димарів та вентиляційних каналів безпосередньо залежить наше здоров`я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі котлів та водонагрівачів з відводом продуктів згорання в димарі.

 Хто виконує перевірку та прочищення ДВК?

Перевірку і обслуговування димових та вентиляційних каналів (ДВК) виконують спеціалізовані організації. Вони повинні мати свідоцтво Державної служби України з питань праці. Вартість робіт і послуг встановлюють організації, які їх надають.

Хто відповідає за стан ДВК?

Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на керівників житлово-експлуатаційних організацій; у житлових кооперативах, ОСББ – на голову об’єднання; у приватних будинках – на власників; в орендованому приміщенні – на винаймача.

Яка роль газорозподільного підприємства у перевірці ДВК?

Результати перевірки оформляються актом. Один із його примірників надається газорозподільній компанії. Якщо акт перевірки відсутній чи має негативний висновок, газова компанія зобов’язана припинити подачу газу споживачу.

Що ми знаємо про чадний газ?

Чадний газ не має запаху, він безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ.

Крім того, вітряна погода може спричинити зворотну тягу в димових та вентиляційних каналах - через це небезпечні продукти горіння не виводитимуться назовні, а будуть накопичуватись у приміщенні.

Пам’ятайте!

У загазованому приміщенні достатньо маленької іскри, щоб стався вибух! Ваші правильні дії в екстремальних ситуаціях допоможуть уникнути небажаних наслідків. Збережіть своє життя, здоров’я та майно! Завжди дотримуйтеся правил безпечного використання природного газу!

Що необхідно робити, якщо ви відчули запах газу?

Відчувши запах газу, перекрийте газові крани, відчиніть вікна і залиште приміщення. Викличте аварійну газову службу за номером 104.Відповідайте на всі запитання, послухайте інструктаж про те, що Вам робити в тій чи іншій аварійній ситуації. Виконуйте всі вимоги та рекомендації диспетчера та чекайте приїзду аварійної бригади.

Користуйтеся газом безпечно!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь