A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Для стягнення заборгованості з несумлінних клієнтів ТОВ «Чернігівгаз Збут» довелося звертатися до суду 282 рази за 9 місяців

Дата: 01.10.2020 08:35
Кількість переглядів: 401

Судові збори, стягнення Державної виконавчої служби та витрати виконавчого провадження — це далеко неповний перелік додаткових витрат, які ляжуть на плечі боржника, чия справа потрапила до суду. За 9 місяців поточного року ТОВ «Чернігівгаз Збут» подав 275 позовів на побутових споживачів та 7 на юридичних осіб, на загальну суму майже 3,5 мільйона гривень.

«Єдиним дієвим механізмом стягнення коштів з недобросовісних клієнтів, на сьогодні, залишається рішення суду. Так, за дев?’ять місяців поточного року суди стягнули на нашу користь понад 2,1 мільйона гривень з боржників. Йдеться як про фізичних, так і про юридичних осіб», — говорить директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста.

Варто зазначити, що за дев’ять місяців поточного року бюджетні установи, підприємства та організації розраховувалися значно сумлінніше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, із січня по вересень 2020 року на юридичних осіб було подано 7 позовів на суму більше, ніж 1,5 мільйона гривень. За аналогічний період минулого року ТОВ «Чернігівгаз Збут» було подано 24 позови на 7,4 мільйона гривень.

Окрім того, у січні-вересні 2020 року фахівцями ТОВ «Чернігівгаз Збут» було скеровано до суду 275 справ на 1,9 мільйона гривень (за цей же період 2019 року — 272 справи на 2,3 мільйона гривень) щодо стягнення заборгованості з побутових споживачів.

«Аби потрапити до переліку боржників, клієнту достатньо впродовж трьох-чотирьох місяців не сплачувати за отриманий природний газ або ж накопичити зобов’язань перед постачальником більше, ніж на 500 гривень. Звичайно ж, у випадку із побутовими споживачами ми не поспішаємо із позовом до суду. Спочатку наші спеціалісти обдзвонюють боржників із закликом сплатити за отримані послуги, пропонують укласти договори реструктуризації. Якщо переговори не дали результату — готуємо справу до суду», — наголошує Іван Луста.

Цьогоріч мінімальна сума позову склала 513 гривень, її абоненти накопичували з грудня 2018 року, максимальна - майже 37 тисяч гривень, тут контролери тривалий час не мали доступу до лічильника, а споживач не вважав за потрібне передавати його показання.

Тепер, за рішенням суду, абонентам доведеться сплатити не лише власну заборгованість. До платежу також додаються штрафні санкції: пеня, інфляційні втрати та 3 % річних (компенсація неотриманої вигоди). Окрім того, на плечі відповідача лягають і судові витрати - 210,2 гривні в разі отримання  судового наказу або 2102 гривні, якщо справа слухається повноцінно.

Якщо абонент не виконує судове рішення добровільно, його справа передається до виконавчої служби, а це ще плюс 10%, які сплачуються на користь служби. Окремо доведеться оплатити витрати виконавчого провадження, їх вартість нараховує конкретний виконавець, залежно від комплексу проведених заходів.

Довідка: Понад п’ять років, з 2015 року, ТОВ «Чернігівгаз збут» є надійним постачальником природного газу всім категоріям споживачів Чернігівської області. Клієнтами компанії є понад 357,6 тисяч сімей Чернігівщини, понад 1,4 тисяч промислових підприємств та бюджетних організацій, 47 релігійних організації, яким ТОВ «Чернігівгаз Збут» відпускає понад 250 мільйонів метрів кубічних газу на рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь