A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Енергоефективність чи спад виробництва?

Дата: 13.10.2020 08:35
Кількість переглядів: 445

Фото без опису

Раціональне використання блакитного палива стає трендом на Чернігівщині. У вересні 2020 року жителі області скоротили обсяги споживання газу більше, ніж на чверть, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Натомість, зменшення обсягів використання газу в промисловій сфері радше говорить про спад виробництва, ніж про масове впровадження енергоощадних технологій.

Сухий теплий початок осені дав змогу сіверянам суттєво зекономити на споживанні блакитного палива. У вересні 2020 року жителі Чернігівщини спожили 5,54 мільйона кубометрів газу загальною вартістю понад 24,9 мільйона гривень. Для порівняння, за аналогічний період минулого року побутові споживачі Чернігівщини використали 7,4 мільйона кубометрів газу на суму 47,8 мільйона гривень.

«Осінь — нетиповий період для скорочення споживання газу. Але цьогоріч вересень видався теплим, тож жителі області змогли суттєво зекономити на опаленні і практично не «підтоплювали» помешкання. Втім, найбільше до економії спонукає монетизація пільг та субсидій, адже споживачі одержують «на руки» реальні кошти з державного бюджету, що стимулює до контролю обсягу спожитого газу. Окрім того, тренд останніх кількох років — енергозбереження, утеплення та сучасні котли. Вони дають змогу значно скоротити витрати палива в осінньо-зимовий період», — наголошує керівниця відділу роботи з фізичними особами ТОВ «Чернігівгаз Збут» Ірина Антоненко.

Щоправда, нижчим у вересні був і рівень розрахунків. Так, за спожитий минулого місяця природний газ жителі сіверського краю сплатили 24,2 мільйона гривень, що становить 107,3%, у той час, як у серпні цього року рівень розрахунків перевищив 156%.

Нагадаємо, що побутові споживачі розраховуються на умовах післяплати, тобто в поточному місяці за попередній (у серпні за липень, у вересні за серпень).

Фото без опису

Значне скорочення споживання природного газу спостерігається і у промисловій сфері. Так, у вересні 2020 року всі підприємства Чернігівщини та заклади бюджетної сфери використали лише 6,4 мільйона кубометрів блакитного палива, тоді як у вересні минулого року господарський комплекс області «спалив» майже 34 мільйони кубів.

«Як правило, найбільші обсяги газу в цей період року беруть на свої технологічні потреби елеватори. Та цьогоріч, погодні умови внесли корективи до звичного плану використання палива. Аграрії практично не запускали сушильні комплекси. За вересень, наші клієнти використали лише 199,6 тисяч кубометрів газу», — зазначив начальник відділу продажів юридичним особам ТОВ «Чернігівгаз Збут» Ігор Полулях.

Загалом, у вересні 2020 року промислово-господарський комплекс Чернігівщини використав лише 18,98% від минулорічного споживання природного газу.

Довідка: Понад п’ять років, ТОВ «Чернігівгаз збут» є надійним постачальником природного газу всім категоріям споживачів Чернігівської області. Клієнтами компанії є понад 357,6 тисяч сімей Чернігівщини, понад 1,4 тисяч промислових підприємств та бюджетних організацій, 47 релігійних організації, яким ТОВ «Чернігівгаз Збут» відпускає понад 250 мільйонів метрів кубічних газу на рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь