A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Розподіл газу - невід’ємна складова енергетичної безпеки регіону

Дата: 15.01.2021 14:47
Кількість переглядів: 393

З початку січня поточного року у всіх регіонах України зростає соціальна напруга та виникають акції протесту з приводу зростання тарифів на комунальні послуги – постачання електроенергії та газу, тепла та води, розподілу газу тощо. Учасники цих акцій протесту звертаються в тому числі до місцевих органів влади із закликами вплинути на ситуацію та шукати шляхи її вирішення. В цій ситуації, що склалася, вчергове наголошуємо - АТ «Чернігівгаз» не має ліцензії на постачання природного газу, не продає його, не займається транспортуванням газу та, відповідно, не впливає на формування ціни газу, до складу якої входить транспортування.
Акціонерне товариство «Чернігівгаз» - Оператор газорозподільних мереж, до ліцензійної діяльності якого входять послуги з розподілу (доставки) природного газу споживачам на території Чернігівської області.
Газорозподільні мережі - це система газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи-вводи. АТ «Чернігівгаз» обслуговує 14 тисяч кілометрів таких мереж. Крім того - обладнання, споруди та об’єкти, без яких газопровід самостійно функціонувати та доставляти газ не здатен: більше 2 тисяч газорегулюючих пунктів (ГРП та ШГРП), станції електрохімзахисту, які запобігають корозії труб, засувки та інше.
Газорозподільні мережі на Чернігівщині, як і у всій Україні, мають різну форму власності: 60% належать державі, решта перебувають в комунальній, кооперативній, приватній власності чи власності операторів ГРМ. Незалежно від форми власності, «Чернігівгаз» забезпечує їх щоденне утримання та обслуговування і несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу всім споживачам регіону. Компанія забезпечує роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденний контроль тиску та стану газопроводів і обладнання, ремонт та модернізацію мереж, повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо. Ці роботи, необхідні для стабільної доставки газу, входять до тарифу на розподіл. Їх  здійснення неможливе без відповідної матеріально-технічної бази та її оновлення – від спецтранспорту до програмних комплексів, які забезпечують зберігання всієї документації.
В 2021 році «Чернігівгаз» планує інвестувати у розвиток газорозподільної системи 36,5 мільйонів гривень. Це інвестиції не просто у мережі – це інвестиції у інфраструктуру всього регіону, кожного району та населеного пункту. Інвестпрограма та тариф для «Чернігівгазу» затверджувалися згідно з чинним законодавством – з дотриманням усіх процедур, проведенням громадських слухань. Будь-яких зауважень або заперечень при цьому не надходило.
Для кожного оператора ГРМ тариф на розподіл (доставку) газу щорічно затверджує державний орган – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Крім того, НКРЕКП проводить регулярні перевірки та контроль діяльності Операторів ГРМ. Тариф на розподіл — це вартість гарантованої доставки кубічного метра газу до споживача. НКРЕКП розраховує його шляхом співвідношення вартості витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (обсягу газу, доставленого до споживачів за рік).
Тариф — єдине джерело фінансування  газорозподільних мереж та оператора ГРМ.
Відповідно до Постанови НКРЕКП № 2786 від 30.12.2020 з 01.01.2021 року тариф на послуги розподілу природного газу для споживачів Чернігівської області складатиме 1,62 грн. за 1 м3 на місяць без урахування ПДВ (1,94 грн. за 1 м3 з ПДВ).
Найбільшими елементами витрат у структурі тарифу є:
фонд оплати праці, який із нарахуваннями складає 47% планової тарифної виручки;
придбання природного газу на нормативні та виробничо-технологічні витрати складає 33% планової тарифної виручки.
Решта елементів витрат структури тарифу не перевищують 5% планової тарифної виручки. Серед них, зокрема, вартість придбання матеріалів (запчастини, розхідні та ін. матеріали, паливо, електроенергія); операційні витрати та амортизаційні відрахування; виробничі інвестиції; встановлення, повірка та заміна лічильників населенню тощо.
Як бачимо, основні витрати підприємства пов’язані з вартістю газу, який Оператори ГРМ купують для технологічних потреб. Технологічний газ використовується для забезпечення належного тиску в мережах - щоб газ рухався газопроводами до споживачів. Його придбання газорозподільні підприємства проводять через тендерні процедури.
Інша велика складова тарифу – заробітна плата працівників. У «Чернігівгазі» працюють майже 2 тисячі працівників - по всьому регіону. Вони мають спеціальні знання, працюють здебільшого за ненормованим графіком, часто – в умовах підвищеної небезпеки. Останніми роками через низький рівень заробітної плати газорозподільні підприємства втратили сотні й тисячі кваліфікованих кадрів. У 2020 році середня зарплатня працівників оператора ГРМ становила 9,9 тисяч гривень.
Слід також зауважити, що у 2021 році НКРЕКП включила до тарифу температурні коефіцієнти (приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов). Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку.
Виходячи з викладеного, чітко видно, що плата за розподіл газу – це не плата «за трубу», як сьогодні її часто називають. Послуга розподілу газу – це складний технологічний процес, який має свою собівартість, забезпечується спеціалізованими структурами та фахівцями. Лише завдяки роботі Операторів газорозподільних мереж можливе безпечне та безаварійне газопостачання для кожного споживача.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь