A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Тарифні збитки АТ «Чернігівгаз» за 2020 рік склали 64 мільйони гривень

Дата: 18.01.2021 15:20
Кількість переглядів: 364

Різке зростання цін на газ, який АТ «Чернігівгаз» купує для технологічних потреб за тарифні кошти, призвело до отримання збитків за підсумками 2020 року. З початку цього року зростання цін на газ пришвидшилось, тому нові тарифи також не покривають всіх обґрунтованих витрат Оператора ГРМ. Така хронічна збитковість дестабілізує діяльність газорозподільної компанії, яка забезпечує газом 360 тисяч клієнтів Чернігівщини.
АТ «Чернігівгаз» майже 40% від отриманих тарифних коштів спрямовує на закупівлю обсягів газу для технологічних потреб. Впродовж другого півріччя 2020 року ціна на газ зросла на 54%, в той час як у минулорічному тарифі на розподіл його вартість була на третину нижчою. За рахунок суттєвої різниці між реальною ціною газу та його вартістю, закладеною в тарифі АТ «Чернігівгаз», компанія, за підсумками 2020 року, отримала збитки в сумі 64 мільйони гривень.
Аналогічна ситуація склалася і з тарифами на розподіл, встановленими на 2021 рік. У зв’язку з різким здорожчанням природного газу на ринку, на початку року діючий з 1 січня 2021 року тариф на розподіл вже не покриває всіх економічно обґрунтованих витрат на придбання технологічного газу для АТ «Чернігівгаз».
Зокрема, в тарифі на розподіл на 2021 рік вартість технологічного газу встановлена на рівні 5 800 грн/тис куб м. За результатами ж торгів на європейському хабі TTF, вартість січневого газу вже складає 9 650 грн/тис куб. м. АТ «Чернігівгаз» не змогло придбати газ на Українській енергетичній біржі. Компанія двічі, 29 та 30 грудня 2020 року, оголошувала торги з метою закупівлі технологічного газу, але так і не змогла придбати ресурс за передбачені в тарифі кошти.
В тексті Меморандуму з МВФ, що підписаний президентом та прем’єр-міністром, зазначено, що тарифи на розподіл мають покривати всі витрати Операторів ГРМ.
Наслідками невиконання Меморандуму з МВФ стануть зростання ризиків дестабілізації газопостачання споживачів області, розбалансування на рівні Операторів ГРМ та доведення підприємств галузі до дефолту вже у першому півріччі 2021 року.
Що все це означає простою мовою? Облгази, так само як всі споживачі, страждають від зростання цін на газ. В  діючому з 1 січня 2021 року тарифі на доставку газу зафіксовано вартість технологічного газу на рівні 5,8 грн за кубометр. На біржі операторам ГРМ не продали за такою ціною технологічний газ ні державний «Нафтогаз», ні приватні трейдери. Тому що біржова ціна вже перевищує 10 грн за кубометр.
Без технологічного газу оператори ГРМ не можуть тримати тиск на потрібному споживачам рівні.
Якщо не підтримувати гідравліку в газорозподільній системі, як наслідок виникатимуть аварійні відключення. Оператори ГРМ не можуть цього допустити - інакше буде хаос і розвал всієї системи! Єдиний вихід - замовити послугу балансування, тобто купувати технологічний газ у Оператора ГТС - але зараз у нього ціна технологічного газу навіть вища, ніж біржова, і вдвічі вища, ніж закладена в тарифі. Тобто замовляти послугу балансування - це сплачувати вдвічі більше, ніж виділено коштів в тарифі. Оператори ГРМ знову не зможуть розрахуватися за технологічний газ повністю, і знову будуть зростати борги.
І така ситуація повторюється щороку.
На сьогоднішній день збитки попередніх 5 років між учасниками ринку сягають понад 100 млрд грн. У Верховній Раді зареєстрований законопроект 3800-1 про списання цих боргів - замість того, щоб закладати їх в тариф і компенсувати за рахунок споживачів. Але влада не хоче розбиратися в проблемах. Замість того, щоб вирішувати проблеми  старих боргів, створюються нові.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь