Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

До 207-ї річниці від Дня народження Великого Кобзаря

Дата: 09.03.2021 17:13
Кількість переглядів: 609

Фото без опису

У кожного народу є талановиті митці, поети, письменники. Саме вони прославляють свою країну, звеличують її серед інших націй світу. Для нас, українців, таким генієм є Тарас Григорович Шевченко. Він зробив неоціненний вклад у духовну скарбницю людства. Одного разу Максим Рильський сказав, що немає в світі поета, який стільки важив би в житті свого народу, як Шевченко.

 

Без його імені не можна уявити нашої літератури, нашої культури, нашої країни. Його творчість невмируща. Життя Кобзаря можна вважати справжнім подвигом у мистецтві, бо він віддав усі свої сили, щоб врятувати український народ, українську культуру та відкрив перед ними шлях у майбутнє. З плином часу все більше переконуєшся, що поезії нашого Кобзаря — то одкровення, які він висловив на адресу минулих, сучасних і прийдешніх поколінь українців.

 

Проте варто зазначити, що Тарас Григорович був не тільки видатним письменником. У день його народження цікаво познайомитися з ним як із звичайною людиною, цікавою та товариською особистістю. Ось деякі цікаві факти з його життя:

  1. Він був простою людиною, яка мала свої радощі, улюблені звички та пристрасті. Наприклад, улюбленим напоєм Шевченка був чай. Про цю пристрасть писали у своїх щоденниках друзі та колеги поета. Микола Костомаров згадував: «Довгі вечори просиджували ми влітку на Хрещатику в саду за чаєм. Нескінченні велися між нами розмови і суперечки. Шевченко випивав склянку за склянкою зі словами: «А всипте, будьте ласкаві, ще чаю!» До недавнього часу не зустрічалася жодна картина, на якій би був зображений Тарас Шевченко за чаєм. Але така картина є і їй понад сто років. Саме її ми розмістили у своїй публікації.
  2. Шевченка частіше зображують як людину похилого віку із суворим обличчям у високій шапці та кожусі. Але насправді після звільнення колишній кріпак став модним портретистом у Петербурзі, мав добрий прибуток, а тому і вдягався досить модно. У своєму щоденнику він із задоволенням описував придбання ним плаща-макінтоша за 100 рублів, що було значною сумою для того часу.
  3. Не слід забувати, що Тарас Григорович був романтичною натурою. Фантазія про одруження не полишала його протягом усього життя. Останньою дівчиною, яку він бачив у ролі своєї дружини, була Ликера Полусмак (Полусмакова). Вона прислужувала у його друзів Карташевських, потім служила наймичкою у Кулішів. Шевченку вона дуже сподобалась, але друзі говорили, що треба підшукати іншу, більш серйозну наречену. Для неї ж він був «сибіряк», це визначення лякало Ликеру. Мався на увазі досвід заслання, куди потрапляють за різні провини і повертаються травмованими, надламаними особистостями. Тоді вона не усвідомлювала велич поета і не замислювалась, як почесно було стати його вдовою (такі думки будуть потім записані в її споминах). Вона вийшла заміж за лакея, але все життя пам’ятала Тараса. Після смерті чоловіка переїхала до Канева, а в останні роки життя доглядала могилу поета. Місцеві її так і називали: Шевченчиха.
  4. Тарас Григорович дуже любив Україну, але за все життя провів на Батьківщині лише 15 років. У 14 років він виїхав із України з поміщиком Енгельгардом, якому прислужував з дитинства, і потім приїжджав в Україну лише погостювати.
  5. Існує дві могили Тараса Шевченка. Перша знаходиться у Петербурзі на Смоленському кладовищі, друга – на Чернечій горі поблизу міста Канів. Справа в тому, що, відчуваючи наближення смерті, Кобзар просив поховати його на Батьківщині. І через 58 днів за клопотанням Михайла Лазаревського Тараса було перепоховано в Каневі.

 

Тарас Шевченко — це вічний вогонь, що ніколи не згасне в серцях народу. Творчість Шевченка — це святиня, якою дорожить і пишається український народ. Ми, нащадки, будемо завжди берегти у своєму серці той вогник любові до Вітчизни, який запалив поет своїми безсмертними творами.

 

За матеріалами сайту pm-Intu.lutsk.ua та armyinform.com.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь