A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

У перший місяць літа на водоймах країни загинуло вже 9 дітей!

Дата: 16.06.2021 16:19
Кількість переглядів: 279

У літній сезон перед рятувальниками виникає важливе завдання – створити максимально безпечні умови для перебування людей поблизу водойм. Саме тому фахівці ДСНС регулярно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та слідкують за тим, аби пляжі відповідали вимогам безпеки.

Попри це, статистика загиблих у воді вражає, адже від початку першого літнього місяця на водних об’єктах України вже загинуло 43 людини. Найгірше, що і кількість потонулих дітей у літній період традиційно зростає...

Так, 14 червня на Тернопільщині було завершено пошуки 2-х зниклих неповнолітніх в селі Устечко на річці Дністер. Вони вирушили на риболовлю і не вийшли на зв’язок ще 11 червня. Пошукові заходи тривали понад три доби із залученням рятувальників, відділення водолазно-рятувальних робіт та пошуково-рятувального відділення (з кінологічним розрахунком) АРЗ СП Головного управління. Також на місці події працювала нацполіція. 13 червня орієнтовно о 17:30 знайдено тіло одного з потерпілих, а вже 14 червня об 11:05 знайдено тіло іншого юнака.

12 червня на Прикарпатті, в селі Тюдів Косівського району, перебуваючи на відпочинку, послизнувся з каміння та впав у річку Черемош хлопчик 12 років. До аварійно-рятувальних робіт від ГУ ДСНС в області всього було залучено 26 чоловік особового складу, 5 одиниць техніки та 2 плавзасоби. До пошуків також було залучено працівників поліції та місцеве населення. Додатково було залучено рятувальників ГУ ДСНС в Чернівецькій області. Зі слів очевидців було встановлено, що на річці Черемош перебувало 3 дітей, один з яких послизнувся з каміння та впав у річку, після чого дитину понесло вниз за течією. Працювали 4 робочі групи, проводився огляд місцевості, берегової лінії та русла р. Черемош. На місці події було встановлено засоби освітлення. Також рятувальники проводили обстеження водного дзеркала русла р. Черемош на плавзасобах з с. Тюдів в строну «Вижницького моста», обстеження місць найбільш можливого заглиблення на р. Черемош вниз по течії від місця події, та обстеження берегової лінії вздовж р. Черемош. Вже 13 червня в 07:30 місцевим населенням було виявлено тіло дитини біля правого берега р. Черемош в с. Тюдів на відстані орієнтовно 2 км від місця події.

13 червня, на водоймах Донеччини загинули дві дитини. Зокрема, у м. Костянтинівка на ставку «Хрущовський» рятувальники під час пошуку виявили тіло хлопчика 2011 року народження, який потонув під час купання. А у с. Яцьківка, на Червонооскольському водосховищі, хлопчик 2014 року народження пригнув з містка в воду та не винирнув. Через деякий час пошуків, тіло хлопчика було знайдено відпочиваючими та передано співробітникам швидкої медичної допомоги. Після проведення реанімаційних заходів працівники швидкої медичної допомоги, на жаль, констатували смерть дитини.

Цього ж дня у м. Запоріжжя на р. Дніпро, місцевими мешканцями вилучено з води та передано на судмедекспертизу тіло підлітка 2006 року народження, який також потонув під час купання.

Загалом, у перший місяць літа на водоймах країни вже загинуло 9 дітей. Всього з початку року вода забрала життя 27 юних українців.

Шановні громадяни, вкотре нагадуємо, що під час відпочинку біля водойм заборонено:

  • купання дітей без супроводу дорослих;
  • дітям, які не вміють плавати, заходити глибше, ніж до пояса;
  • купатися в місцях, які не визначені місцевими органами влади та не обладнані для купання людей;
  • вилазити на попереджувальні знаки, буї, бакени;
  • стрибати у воду з човнів, катерів, мостів, споруджень не призначених для цього;
  • купатися наодинці;
  • використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інші знаряддя, не передбачені для плавання;
  • плавати на плавзасобах біля пляжів та інших місць, які не відведені для купання;
  • вживати спиртні напої до та під час купання;
  • підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання;
  • допускати у воді небезпечні ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг;
  • подавати помилкові сигнали небезпеки, жартувати, пустувати.

Також пам’ятайте, що надувний матрац є досить сумнівним засобом для плавання. На жаль, відпочивальники часто зволікають попередженням фахівцями Служби порятунку і використовують надувні матраци під час відпочинку на водоймах. Нерідко це призводить до трагічних наслідків, зокрема до утоплення.

У більшості випадків люди гинуть на воді через власну необережність, тож, вирушаючи до водойм, будьте вкрай обачні та відповідальні!

 

Ніжинське районне управління
ГУ ДСНС України у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь