A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Безпека дітей – обов’язок дорослих!

Дата: 05.08.2021 12:37
Кількість переглядів: 324

Фото без опису

У зв’язку з непоодинокими випадками загибелі дітей внаслідок утоплення, служба у справах дітей Борзнянської міської ради черговий раз закликає батьків до посилення пильності та контролю за поведінкою своїх дітей. Так, згідно інформації Чернігівської облдержадміністрації з початку поточного року внаслідок нещасних випадків в області загинуло 11 дітей, з них 6 – внаслідок нещасних випадків на воді.

Для дітей вода – це радість, ігри та забави в річці, ставку або просто в ванній чи калюжах після зливи. Однак слід пам’ятати, що маленька дитина може захлинутися навіть у відрі чи неглибокій ємності, наповненій лише на кілька сантиметрів. Більшість випадків утоплення відбувається в будинку або недалеко від нього, у відкритих водоймах під час буденних справ: купання, гри, перетину водойм дорогою до школи.

Для запобігання нещасних випадків на воді, виконуйте прості правила:

  • не залишайте дітей без нагляду дорослих поблизу водойм;
  • не дозволяйте дітям купатися без нагляду дорослих, які вміють плавати і володіють прийомами надання першої допомоги при утопленні;
  • не дозволяйте дітям стрибати з човнів і плотів, купатися поблизу шлюзів, пристаней і мостів;
  • не можна запливати за межі відведених для купання місць;
  • дуже небезпечно стрибати у воду, особливо у незнайомій водоймі, глибина якої невідома: нерідко це призводить до пошкодження шийних хребців.

Починати купатися рекомендується у сонячну, безвітряну погоду, при температурі води +17-19°С, повітря +20-25°С. У воді потрібно знаходитися 10-15 хвилин.

Також великий відсоток загибелі та травмування дітей відбувається на дорогах, зокрема через перехід дороги в неналежному місці, неочікуваний вихід на дорогу перед транспортом, з-за перешкоди, що обмежує видимість, порушення правил дорожнього руху при керуванні велосипедами, скутерами. мопедами та ін.

Шановні водії! Будьте обережні та уважні за кермом на дорозі. Дотримуйтесь швидкісного режиму, зменшуйте швидкість поблизу пішохідних переходів, особливо поблизу навчальних закладів, де найбільша ймовірність появи на проїжджій частині дітей.

Пам’ятайте! Діти не завжди переходять дорогу у встановленому місці, тому будьте дуже уважні, особливо у вечірній час. Від вашої поведінки на дорозі, залежить не тільки власна безпека, але і безпека оточуючих людей.

Шановні батьки! Роз’яснюйте дітям необхідність дотримання Правил дорожнього руху та навчайте їх орієнтуватися в дорожній обстановці. Перед виходом на вулицю, нагадуйте дітям про правила поведінки поблизу проїзної частини дороги та допоможіть їм вибрати найбезпечніший маршрут від будинку до школи чи магазину. Будьте прикладом для дітей – переходьте вулиці у визначених місцях для пішоходів, не виходьте з дитиною на проїжджу частину із-за транспорту, не оглянувши попередньо дороги. Не дозволяйте дітям гратися на проїжджій частині вулиці.

Побутовий дитячий травматизм – одна з найпоширеніших причин звернення до медиків, яка може призвести до каліцтва та летальних випадків. Йдеться про ушкодження, які діти можуть отримати вдома, в дворі, саду тощо. Найнебезпечніші з них – опіки полум’ям і хімічними речовинами, падіння з висоти. Залишені в доступному для дітей місці голки, цвяхи, леза бритв можуть стати причиною травми, а іноді – й смерті. Це стосується і газових плит, оголених дротів електромережі, сходів, відчинених вікон. Необладнані дитячі майданчики, захаращені двори, відкриті люки, канави, поруччя сходів, несправні велосипеди, неогороджені ділянки, де проводяться ремонтні роботи, теж є дуже небезпечними. Часто діти падають з висоти: балконів, драбин, дерев, що теж призводить до тяжких травм. Причиною побутового травматизму здебільшого є недостатній догляд за дітьми з боку батьків.

Діти різного віку інколи торкаються неізольованих проводів, оголених контактів електричних дротів, вставляють у розетки шпильки, цвяхи, що нерідко призводить до опіків, ушкодження електричним струмом.

Щоб уберегти дітей від опікових травм, дорослі повинні дотримуватися таких правил безпеки:

стежити за тим, щоб під час прийому гарячої рідкої їжі діти не перекидали на себе чашки, тарілки тощо;

переносити посуд із гарячою рідиною по будинку із посиленою увагою і обережністю;

не дозволяти маленьким дітям перебувати поруч з вами під час приготування їжі, миття посуду, прання білизни, прасування;

ховати сірники, запальнички в недоступних для дітей місцях;

зберігати їдкі кислоти, луги та інші отруйні речовини в місцях, недоступних для дітей;

не допускати дітей близько до печі та предметів під напругою (електроплитка, праска, чайник тощо).

Шановні батьки! Життя та здоров’я ваших дітей залежить насамперед від вас! Щодня нагадуючи дітям елементарні правила безпеки, ви застрахуєте їх від можливих травм та нещасних випадків. Тому будьте пильними, бережіть себе та своїх дітей!

 

Служба у справах дітей Борзнянської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь