A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Де є хліб, там є життя, де є життя, там є надія

Дата: 17.05.2022 11:03
Кількість переглядів: 135

Фото без опису

Подумки повертаючись у перші дні війни, кожен з нас має свої нелегкі спогади. Спочатку важко осягнути, що на нашій землі війна, бойові дії, колони військової техніки агресора, а в новинах перші статистичні дані бойових втрат. Страх та паніка. Саме таким був кінець лютого для всіх нас. Продукти зникають, сполучення між містами практично відсутнє, адже мости зруйновані, а на різних напрямках ворожа техніка.

У той час проблеми з’являлися щоденно, а часу на їх вирішення було мало. Одним із гострих питань стало забезпечення достатньою кількістю хліба жителів громади. Треба було налагодити виробництво даної продукції власними силами та забезпечити сировиною. За ініціативою міського голови Лариси Осадчук та допомоги місцевих фермерів було налагоджено випікання хліба у с. Іванівка при ДП ДГ «Іванівка». Микола Половік, директор даного підприємства, розповів, що хлібопекарня була законсервована приблизно 4 років. Не було потреби у даній продукції, оскільки хліба вистачало, але з початком війни стало зрозуміло, що без допомоги хлібопекарні буде дуже складно. Головний інженер підприємства Коваленко Валерій зробив все можливе, щоб технологічно запустити процес виробництва.

Наступним завданням було знайти сировину. Усі практичні питання з організації взяв на себе Володимир Голуб. Його завданням було залучити максимально і місцевих жителів, і фермерів. Першу муку надав Іван Іваній та фермер Юрій Савченко, потім підприємство придбало зерно власними силами. Далі постала проблема з дріжджами, у той час їх знайти було дуже важко. З доставкою даної сировини допомагав Роман Лукаш, але першу партію нам доставив народний депутат України Анатолій Гунько.

Спільна праця та підтримка у складну хвилину допомогли розпочати випікання смачного хліба, який із задоволенням споживають всі мешканці Борзнянської громади. За словами Миколи Половіка для виготовлення даної продукції використовується тільки якісна натуральна сировина. Собівартість однієї хлібини становить 15 грн. Під час пасхальних свят на хлібопекарні випікали смачні паски, вартість яких становила 60 грн. Безперебійна та якісна робота не була б можлива без вмілих працьовитих жіночих рук, саме завдяки Аллі Дусь та Катерині Кровлайдіс ми щодня маємо свіжий запашний хліб. І здається місцеві жителі, яким так подобається смачна продукція, не готові від неї відмовитися, адже попит зберігається навіть зараз, коли в громаді вже є хліб від інших постачальників у достатній кількості.

Протягом всього періоду війни ДП ДГ «Іванівка» підтримувало мешканців Миколаївського старостинського округу. Малозабезпеченим верствам населення безкоштовно надавалося молоко, пшенична, ячна, гречана крупа, яловичина. Підприємство надало прихисток для переселенців. Зі слів директора у гуртожитку товариства проживало близько 40 осіб. Значну підтримку та допомогу надавав староста Юрій Самойлик. Приємно знати, що у важку хвилину є люди, які готові прийти на поміч. Хліб для українців – не просто їжа, це святиня, а тому як кажуть, де є хліб, там є життя, де є життя, там є надія.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь