A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Як прихистити дитину під час війни

Дата: 10.06.2022 09:02
Кількість переглядів: 237

Фото без опису

У Міністерстві соціальної політики напрацювали рішення, яке дає можливість дітям перебувати під час війни на умовах тимчасового влаштування в діючій прийомній сім’ї або в дитячому будинку сімейного типу, чи за спрощеною процедурою — під опікою або піклуванням родичів. Оформити опіку над дитиною можуть близькі або далекі родичі, хрещені — у разі, якщо батьки загинули, померли, не виходять на зв’язок, перебувають поранені в лікарнях, перебувають у місцях активних обстрілів.

Рішення Уряду передбачає спрощений пакет документів для родичів, які бажають взяти дитину під опіку чи піклування. Для цього необхідно звернутись до служби у справах дітей та подати наступні документи:

  • заяву;
  • копію паспорта;
  • документи, що підтверджують сімейні, родинні зв’язки або інший зв’язок особи з дитиною (свідоцтво про хрещення або інший документ, виданий релігійною організацією);
  • довідку від нарколога та психіатра про відсутність перебування на обліку;
  • довідку або заяву опікуна щодо відсутності судимості.
  • під час воєнного стану також зробили необов’язковим для кандидатів в опікуни та піклувальники проходження курсу навчання з виховання дітей, які залишились без батьківського піклування.

Якщо в дитини, яка залишилась без батьківського піклування, є сусіди, знайомі, з якими в них склалися близькі стосунки, то можливий варіант тимчасового влаштування дитини без оформлення опіки чи піклування. Для цього необхідно подати до служби у справах дітей заяву, копію документа, що посвідчує особу, письмову згоду всіх членів сім’ї та згоду дитини на таке влаштування. На основі цього працівники служби здійснять обстеження умов проживання заявника для прийняття відповідного рішення.

Що стосується усиновлення дітей, то ця процедура не є спрощеною під час війни. Усиновлення є найбільш відповідальним кроком і прийняття дитини відбувається назавжди на правах рідного сина чи доньки. Цей процес регламентується чинним законодавством і його умовно можна розділити на кілька етапів:

  • Постановка осіб, які виявили бажання усиновити дитину, на облік як кандидатів в усиновлювачі (подання заяви, подання документів, перевірка документів, постановка на облік).
  • Інформація про дітей, які можуть бути усиновлені.
  • Знайомство та встановлення контакту з дитиною.
  • Підготовка документів на подання до суду.

Важливо розуміти, що дитина повинна мати спеціальний статус: «дитина-сирота» чи «дитина, позбавлена батьківського піклування». Оскільки усиновлення проводиться на підставі судового рішення, зрозуміло, що у воєнний час цей процес в Україні поставлено на паузу, крім тих випадків, коли кандидати були поставлені на облік до початку війни і в регіоні, де знаходиться дитина, працюють суди.

Водночас, щоб допомогти дітям у воєнний час, UNICEF, Офіс Президента та Міністерство соціальної політики України створили Telegram-бот під назвою «Дитина не сама». Там можна залишити свої контактні дані, якщо ви хочете тимчасово дати притулок дитині. Крім того, за допомогою цього бота можна повідомити про те, що ви втратили свою дитину, знайшли дитину без супроводу дорослих, або знаєте міжнародні організації, які готові прийняти у себе дітей з України.

 

За інформацією служби у справах дітей
Борзнянської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь