A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Земельні відносини в умовах воєнного стану

Дата: 16.06.2022 11:22
Кількість переглядів: 241

Фото без опису

Верховна Рада України конституційною більшістю голосів ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану», який набув чинності 7 квітня 2022 року.

В основу Закону покладений пріоритет суспільних (державних) інтересів над інтересами приватних осіб в умовах війни. Це означає, що Законом призупиняється дія деяких правових механізмів, які захищають приватні інтереси, що цілком зрозуміло в умовах російської агресії. Натомість Закон запровадив у законодавство деякі правові механізми, які на перше місце ставлять інтерес суспільства у забезпеченні невідкладного використання наявних сільськогосподарських земель для виробництва продовольства. При цьому інтереси і бажання власників і користувачів земельних ділянок у окремих випадках можуть не враховуватися.

Сьогодні одним із найчастіших питань, яке турбує жителів громади, є безоплатна приватизація земель, а саме: чи будуть розглядатися на сесії ради питання щодо надання дозволів на розробку проектів землеустрою та затвердження проектів для передачі у власність громадянам?

Відповідаємо: Після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» у день опублікування його норми вводяться до Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

Тому, відповідно до пункту 27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, під час воєнного стану забороняється безоплатна передача земель державної та комунальної власності у приватну власність, так само як надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої передачі та власне її розроблення.

Слід спеціально підкреслити - нові правові норми розраховані на застосування лише у період воєнного часу. Із відновленням мирного життя держава повернеться до звичних процедур регулювання земельних відносин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь