A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

«НІ» – жорстокому поводженню з дітьми!

Дата: 22.07.2022 14:44
Кількість переглядів: 253

Останнім часом все більшої уваги набуває проблема попередження насильства в сім’ї над дітьми, як один із найпоширеніших і найбільш небезпечних проявів жорстокого поводження з дитиною. Жорстоке поводження з дітьми, нехтування їхніми інтересами сприяє заподіянню шкоди фізичному здоров’ю дітей, а також тягне за собою важкі психологічні наслідки. Жорстоке поводження у дитинстві в подальшому формує нездатність створювати повноцінну сім’ю і є поштовхом до вчинення насильства по відношенню до власних дітей.

Насильство – це загальна проблема, а також одна з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини, в тому числі дитини. Понад 3 млн дітей в Україні щороку спостерігають за актами насильства в родині або є їхніми вимушеними учасниками. Найбільше страждають від домашнього насильства діти у віці до 10 років.
Діти – окрема категорія потерпілих, які стають частіше за все жертвами насильства в батьківській родині і процес їх соціалізації відбувається у несприятливих, а подекуди навіть небезпечних умовах. Часто плутаючи методи виховання із звичайним насильством, батьки намагаються бути «розпорядниками» життя власної дитини. Не знаючи іншого ставлення, малюки не можуть правильно оцінити ситуацію, тому самі, вважаючи себе винними, навіть не намагаються захиститись.
У дітей, які пережили насильство, глибока депресія часто поєднується з саморуйнівною поведінкою в таких формах, як заподіяння собі каліцтва, спроби суїциду, втеча з дому тощо. Такі діти нерідко стають жертвами злочинців. Вони залучаються до заняття проституцією, виготовлення дитячої порнографії, потрапляють у руки торговців людьми тощо.
Діти, які пережили будь-який вид насильства (фізичне, психологічне, сексуальне, економічне) відчувають труднощі в соціалізації: у них порушені зв’язки з дорослими, немає відповідних навичок спілкування з однолітками, вони не володіють достатніми знаннями та ерудицією, щоб завоювати авторитет у школі, у них низька самооцінка і т.д.
Діти, які стають свідками сімейних сварок та конфліктів, страждають не менше від тих дітей, які безпосередньо зазнали насильства. Спостереження за насильством між дорослими членами сім’ї може призвести до того, що такі діти не уявлятимуть іншої моделі поведінки в родині і сприйматимуть її як належне, а потім в дорослому віці повторюють те саме у своїх сім’ях.

Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» акцентує увагу на тому, що діти, які постраждали від домашнього насилля або стали його свідками, мають отримати належний захист та підтримку.
За вчинення домашнього насильства передбачена адміністративна відповідальність (стаття 173-2 КУпАП). За жорстоке поводження з дітьми, насилля над ними особи, які вчинили злодіяння, можуть бути притягнуті й до кримінальної відповідальності. У випадку, якщо кривдниками є батьки, орган опіки та піклування може прийняти рішення про негайне відібрання дітей та звернутися з позовом до суду про позбавлення їх батьківських прав.

Але краще запобігти тяжким та негативним наслідкам та захистити права дітей, до того як ці наслідки стали незворотніми. Батьки, родичі, сусіди або знайомі часто зберігають мовчання і не повідомляють про випадки жорстокого поводження в сім’ї, і, як правило, про подібні випадки стає відомо тільки тоді, коли дитина з травмами потрапляє в поле зору педагогів або медичних працівників. Запідозривши, що дитина піддається жорстокому поводженню і нехтуванню її потребами, необхідно терміново про це повідомити до правоохоронних органів за телефоном 102 та до служби у справах дітей.
Не будьте байдужими та не замовчуйте проблему! Якщо Вам стало відомо про факт жорстокого поводження з дитиною або про можливу загрозу її життю та здоров’ю просимо терміново повідомити про це правоохоронні органи та службу справах дітей Борзнянської міської ради (м. Борзна, вул. П. Куліша, 104, 304 кабінет, тел. 2-13-43).

 

За інформацією служби у справах дітей Борзнянської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь