A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Що ж нового відбулося у громаді цього тижня?

Дата: 29.03.2024 11:14
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

Не перестаємо піклуватися про наших захисників! Патріотично налаштовані жителі всіх населених пунктів громади долучаються до плетіння маскувальних сіток, збирання необхідних речей та продуктів, виготовлення консервацій, пошиття кікімор тощо.
Щиро дякуємо ФОП Глущенку Сергію Федоровичу за надання матеріалів для виготовлення сіток і грілок та ФОП Чумаченку Юрію Леонідовичу за виділені кошти на закупівлю необхідної сировини для плетіння сіток.

Цього тижня до нашої громади завітала голова обласної ради Олена Дмитренко. У ході робочого візиту Олена Борисівна відвідала Центр надання соціальних послуг, ЗДО «Світлячок», Шаповалівську школу І-ІІІ ступенів та Шаповалівську амбулаторію загальної практики – сімейної медицини.

Робочі будні.
Міський голова Лариса Осадчук провела чергове засідання виконавчого комітету, на якому були прийняті відповідні рішення. З їх проектами можна ознайомитись на сайті Борзнянської міської ради.
Також заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Пирог провела засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті міської ради.

Освітні новини.
До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом медична сестра Миколаївської школи провела з учнями інформаційно-роз’яснювальну бесіду щодо правил особистої гігієни та профілактики захворювання на туберкульоз, а учні 5-10 класів написали диктант на тему «Що потрібно знати про туберкульоз».
Про цю хворобу велася розмова і в гімназії ім. Пантелеймона Куліша. Під час інформаційних хвилинок, відеолекторію та прес-конференції учні поширили знання про інфекційне захворювання, його симптоми і профілактику та долучилися до написання тематичного диктанту.
У Всесвітній день казки п’ятикласники гімназії ім. Пантелеймона Куліша завітали на свято до казкових героїв, яке провела бібліотекар Юлія Кононенко, і стали учасниками бібліотечного квесту «Знавці казок».
Також п’ятикласники гімназії під час практикуму «Твоя сила», який провела практичний психолог Тетяна Білоус у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ознайомилися з найпростішими техніками самодопомоги та вчилися відганяти негативні емоції.
Вчителі цього закладу взяли участь у тренінгу «Скажи чесно, ти як?», під час якого розглянули правила збереження психічного здоров’я, отримали можливість зняти психоемоційне напруження та відчути позитивний заряд.
До того ж у гімназії організовано тиждень безпеки життєдіяльності, під час якого гімназисти озброїлися знаннями, уміннями й розумінням важливості збереження власного життя і здоров’я, підвищили рівень обізнаності з питань особистої безпеки та засвоїли правила поведінки під час надзвичайних ситуацій.
У Всесвітній день людини із синдромом Дауна учні Миколаївської школи висловили підтримку дітям із цією хворобою. Аби привернути увагу до людей, які живуть із «зайвою» хромосомою, школярі одягнули різнокольорові шкарпетки.
У закладах освіти провели виховні заходи до Всесвітнього дня води. Кинашівські учні читали вірші, розгадували загадки та ребуси, переглядали цікаві відеоролики, брали участь у вікторинах. Школярі початкових класів Борзнянської школи ім. Х. Алчевської відвідали урок-квест, на якому виготовляли тематичні розкладні книжки, виконували квестові завдання, вчилися економити воду та берегти довкілля.
Що ми знаємо про воду? Чому її необхідно охороняти? На ці запитання отримали відповіді гімназисти під час гри-квесту та перегляду інтерактивної презентації, які провів учитель географії Сергій Талалай.
Десятикласниця гімназії ім. П. Куліша Влада Галепа стала призеркою Всеукраїнського конкурсу творів-есе з правової тематики серед учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти. Також гімназисти Софія Стороженко, Артем Григорович, Тетяна Рогова, Валерія Шаповал, Софія Блоха, Кіра Савкова на чолі з учителем історії Тетяною Ткаченко здобули перемогу у V щорічному Всеукраїнському пізнавальному конкурсі «Я – людина». Вітаємо!
На занятті «Шляхи вирішення конфліктів» шестикласники Борзнянської школи ім. Христини Алчевської разом із практичним психологом Олегом Демченком та соціальним педагогом Світланою Тичиною шукали шляхи вирішення конфліктів, які виникають у їхньому класному колективі.
Учні 9 і 10 класів Миколаївської школи Ярослав Пирог та Вікторія Демченко долучились до Марафону читання військової поезії під час Національного тижня читання.
А в Оленівській школі пройшов Вечір поезії письменниці Наталії Дрозд. Гостями на святі були викладач вищої категорії по класу бандури Борзнянської дитячої музичної школи Олена Фесенко та її учениці, лауреати обласних і всеукраїнських конкурсів гри на народних інструментах Ярина Косяненко та Анастасія Сова.
Третьокласники Борзнянської школи ім. Х. Алчевської відвідали бібліотечний урок «Дім. Ріки незмінно течуть додому».
Свято весни відбулося у ЗДО «Теремок», на якому дітлахи отримали заряд весняного настрою – співали пісні, розповідали вірші, танцювали запальні таночки, ну і, звісно ж, грали в цікаві та веселі ігри.
Плідно провели тиждень вихованці Кинашівського ЗДО «Світанок». Діти поглиблювали знання про зміни в природі з приходом весни та засвоїли як правильно піклуватися про нашу планету. Закінчився тиждень веселим святом «Весна іде-красу несе!».
Провели свято Весни і в кожній віковій групі ЗДО «Світлячок», а також відзначили День Жайворонка.
Вихованці гуртка «Бісер» Борзнянського Будинку дитячої та юнацької творчості опанували нову техніку виготовлення виробів з бісеру та створили нові творчі доробки – невеличкі аміґурумі (японське мистецтво в’язання або плетіння маленьких звірят).

До Всесвітнього дня театру працівники КЗ «Центр культури та дозвілля» разом із учасниками драмгуртка підготували інсценізацію української вистави, яку представили у онлайн-форматі. Виступ аматорів можна переглянути на сторінці закладу в соціальній мережі Фейсбук.
Працівники КЗ «Публічна бібліотека» пропонують насичену програму для здобувачів освіти під час весняних канікул. Так, для школярів підготували книжкову виставку «Holiday» із популярними серед молоді та юнацтва книгами. Для маленьких глядачів у бібліотечному кінозалі демонструвався мультик «Халепа». А ще діти весело провели вільний час в ігровому диліжансі «З бібліотекою граємось, пізнаємо, розважаємось» де проявили інтелектуальні здібності під час гри в ерудицію.

Медицина.
Борзнянську міську лікарню цього тижня відвідало 970 людей, стаціонарно пролікували 97 жителів та провели 27 оперативних втручань.
До лікарів Борзнянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини зареєстровано 746 відвідувань, вакциновано 13 дітей.

Адміністративні послуги. У відділі ЦНАП надано 456 адмінпослуг, у тому числі – 43 соціальних. Серед них – 11 пільг на оплату житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу (10 з яких – ветеранам війни і учасникам бойових дій та членам їх сімей), 9 субсидій та 23 державні соціальні допомоги. На призначення допомоги ВПО зареєстровано 10 заяв.

Соціальна сфера. Центр надання соціальних послуг продовжує опікуватися родинами, що знаходяться в складних життєвих обставинах. Цього тижня допомогу речами отримали 7 таких сімей.
Ведеться робота щодо надання статусів дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та видачі витягів з рішень виконавчого комітету про надання зазначених статусів.
Триває прийом документів для оформлення житлової субсидії та пільги, матеріальної допомоги різним верствам населення, учасникам бойових дій, травмованим для лікування, або поліпшення матеріально-побутових умов.

Благоустрій. Комунальники дбають про чистоту і порядок, тож традиційно підмітають тротуари, вивозять сміття та ліквідовують стихійні сміттєзвалища.
Триває весняна толока і в селах громади. З настанням тепла «ожили» волейбольні майданчики в Забілівщині та Малій Загорівці. Разом із працівниками закладів культури цих сіл місцева молодь прибрала територію біля спортивних споруд та облаштувала їх до належного стану. Тепер охочі мають змогу провести свій вільний час, займаючись улюбленим видом спорту.
Жителі Прачів прибрали центр села та довели до ладу одну із вулиць. Загрібали опале листя і в Ядутах. Територію села продовжують прибирати і в Малій Загорівці.
Попереджено адміністрацію одного з підприємств із проханням прибрати прилеглу територію від сухої рослинності.
Чотири приписи отримали власники земельних ділянок із нежилими будівлями щодо наведення порядку на прилягаючій території.
Дбаємо про безпеку на дорогах, тому двох жителів попрохали прибрати пиломатеріали з території поряд із проїжджою частиною у визначений законом «Про благоустрій» термін.
Закликаємо всіх жителів громади долучатися до прибирання територій, оскільки чистота і порядок залежить від кожного з нас!

Про спорт.
У місті Воловець Закарпатської області відбувся чемпіонат України з параармреслінгу серед осіб з ураженнями опорно-рухового апарату та порушеннями зору. Звісно, взяв участь і Назарій Остапчук із Миколаївки, який представляв Чернігівський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт». Наш спортсмен виборов дві «золоті» нагороди у ваговій категорії до 70 кілограмів на праву і ліву руку. Вітаємо з черговим досягненням!
У спортивному залі Борзнянської ДЮСШ відбувся завершальний ІІ міський етап змагань із футзалу серед юнаків у рамках проєкту «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги». Квиток у районний етап змагань виборола команда Борзнянської школи ім. Христини Алчевської, друга сходинка – у команди гімназії ім. П. Куліша, третє місце – за кинашівськими школярами.

Слава Україні!

ФОТО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь