Борзнянська територіальна громада
Чернігівська область

Стан ринку праці Чернігівської області у січні – липні 2024 року

Дата: 14.08.2024 11:53
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

У січні-липні поточного року послугами державної служби зайнятості в області скористалися 10,4 тис. безробітних громадян. Зокрема, 2,8 тис. безробітних забезпечено роботою, 509 – скеровано на професійне навчання, 79 – залучено до громадських та інших тимчасових робіт, а ще видано 8,6 тис. направлень на суспільно корисні роботи. Крім того, 269 громадян області для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці скористалися ваучером на навчання.
Протягом січня-липня 2024 року в базі вакансій обласної служби зайнятості були наявними 5,5 тис. пропозицій роботи, що на 24% більше аналогічного показника минулого року. Але проблеми з оплатою праці в області залишаються: кожна третя вакансія (36,8%) пропонує мінімальну зарплатню, 53% – від мінімальної до середньої по області. Середній розмір оплати праці в розрахунку на одну вакансію дещо зріс (на 10,5%) і склав 9,5 тис. грн, що перевищує минулорічний показник на 903 гривні.
Проте є пропозиції роботи і з гідною оплатою праці. Серед професійних груп найбільш високооплачувані службовці, керівники та менеджери (заробітна плата до 25 тис. грн), професіонали, а це – лікарі, інженери, юристи, адміністратори тощо (до 20 тис. грн), робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – трактористи-машиністи сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водії автотранспортних засобів, токарі, фрезерувальники, оператори верстатів з програмним керуванням тощо (до 20 тис. грн), фахівці – бухгалтери, технологи, майстри (до 16 тис. грн). Менше за інших заробляють працівники сфери торгівлі та послуг і представники найпростіших професій.
Нині роботодавці мають найбільший попит на робітників фізичної праці (4,1 тис. вакансій – 73,3% або майже 3/4), проте серед зареєстрованих безробітних 42% мають вищу освіту. Кількість безробітних серед колишніх керівників (управителів, менеджерів), професіоналів, фахівців і технічних службовців у 2,4 рази перевищує кількість відповідних вакансій – 3523 особи та 1474 вакансії.
Найбільше вакансій пропонується в таких сферах: переробна промисловість, транспорт, сільське господарство, торгівля.
Традиційно затребуваними у роботодавців є кваліфіковані робітники з інструментом (слюсарі різної спеціалізації, електромонтери, електрогазозварники, швачки, пекарі), робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин і працівники сфери торгівлі та послуг.
Станом на 1 серпня 2024 року в базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 777 вакансій, а чисельність безробітних дорівнювала 4,8 тис. осіб. Отже, безробітних було у 6 разів більше, ніж вакансій, тобто на кожне вільне робоче місце претендувало у середньому по області 6 осіб. У Корюківській та Новгород-Сіверській громадах, населені пункти яких піддаються постійним обстрілам, навантаження на 1 вільне робоче місце сягає 9-26 осіб.

Станом на 1 серпня 2024 року серед найзатребуваніших вакансій:

  • водій автотранспортних засобів – 36 вакансій (середній розмір оплати праці 10825 грн);
  • продавець продовольчих товарів – 36 вакансій (8230 грн);
  • кухар – 26 вакансій (9060 грн);
  • бухгалтер – 23 вакансії (11060 грн);
  • швачка – 21 вакансія (10640 грн);
  • електромонтер – 18 вакансій (10725);
  • трактористи-машиністи сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва – 11 вакансій (13000 грн);
  • підсобний робітник – 33вакансії (9030 грн).

Серед рідкісних вакансій: сигналіст, ізолювальник з термоізоляції, машиніст змішувального агрегата.

 

Чернігівський обласний центр зайнятості


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь